top of page

#2 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες


Γεια σας και καλώς ήρθατε στο "Sounds Like Greek to Me". Σε αυτό το επεισόδιο, θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου - τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορείτε να βρείτε το κείμενο του επεισοδίου στην ιστοσελίδα του podcast. Επίσης εάν το θέλετε, στην ιστοσελίδα www.buymeacoffee.com/soundslikegreek μπορείτε να υποστηρίξετε το podcast. Ελπίζουμε να απολαύσετε και αυτό το επεισόδιο.


Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα και στην πόλη της Ολυμπίας, η οποία έδωσε το όνομα της σε αυτή την ιστορική διοργάνωση. Οι αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρονικό διάστημα το οποίο έγινε γνωστό με το όνομα Ολυμπιάδα. Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν τόσο σημαντικό για την κοινωνία της Αρχαίας Ελλάδας, που χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως ένας τρόπος μέτρησης του χρόνου στον αρχαίο κόσμο.


Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.Χ., αλλά οι ιστορικοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ξεκίνησαν ακόμη πιο πριν. Αρχικά, οι αγώνες αυτοί δεν ήταν απλώς ένας αθλητικός διαγωνισμός, αλλά μια θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στον Δία, τον βασιλιά των αρχαίων ελληνικών θεών. Το μεγάλο και επιβλητικό άγαλμα του Δία στην Ολυμπία ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, γεγονός που δείχνει τη θρησκευτική σημασία των Αγώνων.


Στην αρχή οι αθλητές έπαιρναν μέρος μόνο σε έναν αγώνα δρόμου, μια απλή αλλά απαιτητική αθλητική δοκιμασία. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι Έλληνες πρόσθεσαν περισσότερα αθλήματα στους αγώνες. Προστέθηκαν η πάλη και η πυγμαχία που δοκίμαζαν τη δύναμη και την αντοχή των διαγωνιζομένων και οι αρματοδρομίες που απαιτούσαν τόσο ικανότητα χειρισμού των αρμάτων όσο και βαθιά κατανόηση της συμπεριφοράς των αλόγων.


Δικαίωμα συμμετοχής στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν μόνο οι ελεύθεροι άνδρες που γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. Προέρχονταν από κάθε γωνιά του ελληνικού κόσμου, εκπροσωπώντας διάφορες πόλεις-κράτη, ακόμη και μακρινές ελληνικές αποικίες. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες αποκλείονταν από τη συμμετοχή, μια έντονη αντίθεση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου οι γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.


Όταν ένας αθλητής κέρδιζε ένα αγώνισμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, βραβεύονταν με ένα στεφάνι ελιάς, γνωστό ως κότινος. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα ταπεινό βραβείο σε σχέση με τους σύγχρονους αγώνες, όπου βραβεία είναι τα χρυσά μετάλλια. Ωστόσο, στην Αρχαία Ελλάδα, αυτό το απλό στεφάνι ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη τιμή. Τα κλαδιά, κομμένα από ένα ιερό δέντρο ελιάς κοντά στο ναό του Δία, συμβόλιζαν τη νίκη και χάριζαν μεγάλη δόξα στην πόλη-κράτος του αθλητή που νίκησε.

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες απαγορεύτηκαν το 393 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄, ο οποίος τους θεωρούσε παγανιστική τελετουργία. Αυτό ήταν το τέλος μιας παράδοσης χιλίων χρόνων, και έτσι τα ολυμπιακά στάδια της Ελλάδας έμειναν άδεια για πολλούς αιώνες.


Παρόλα αυτά, το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έσβησε. Εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική παράδοση, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν (Pierre de Coubertin), ένας Γάλλος βαρόνος, ανέλαβε να αναστήσει τους αγώνες αυτούς στη σύγχρονη εποχή. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 1896, αποτελώντας την καινούργια αρχή μιας παράδοσης που από τότε έχει γίνει το σημαντικότερο διεθνές αθλητικό γεγονός στον κόσμο.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, κουβαλούν την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού. Οι αξίες του συναγωνισμού, της ευγενούς άμιλλας και της ασταμάτητης επιδίωξης της αριστείας ήταν τόσο σημαντικά για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για εμάς σήμερα. Οι Αγώνες, μας υπενθυμίζουν επίσης ότι, ενώ οι αθλητικές επιδόσεις είναι σημαντικές, πιο σημαντικό είναι το πνεύμα της συμμετοχής, της συντροφικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού που πραγματικά αποτελούν τα θεμέλια αυτών των εκδηλώσεων.


Δύσκολες Λέξεις/Φράσεις

  • με την πάροδο του χρόνου = the passage of time

  • χειρισμού = handling

  • αναπόσπαστο = integral

  • βραβεύονταν = awarded

  • ταπεινό = modest/humble

  • παγανιστική τελετουργία = pagan ritual

  • Εμπνευσμένος = inspired

  • ευγενούς άμιλλας = fair play

  • αριστείας = excellence

bottom of page